KAYNAKÇA
KADIN HAKLARINI KORUMA DERNEĞİ İZMİR ŞUBESİ TÜZÜĞÜ:
Belgeye erişmek için tıklayınız
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ:
Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesidir. 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘’ İstanbul Sözleşmesi’’ ismiyle anılan, 1 Ağustos 2014 tarihinde yürürlüğe giren bu sözleşme, kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak amacını taşıyor.
Belgeye erişmek için tıklayınız
6284 -AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN
6284 sayılı kanun, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla çıkarılmıştır. İşte 6284 sayılı kanun sayesinde kadınların elde ettiği haklar...
Belgeye erişmek için tıklayınız
ŞİDDET NEDİR
Şiddet, bireye fiziksel, ekonomik, psikolojik ve/veya cinsel olarak zarar veren hareketlerin ve davranışların bütünüdür. Şiddet spesifik bir olaydır. Bir kere başlayınca arkası da gelir. Şiddete dur demek dayanışma ve kararlılıkla sağlanabilir.
ŞİDDETE UĞRARSAM NE YAPMALIYIM ?
1- KADES ( Kadın Destek Uygulaması)
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve Acil Durumda ilk aklımıza gelecek ACİL MÜDAHALE uygulamasıdır. Google Play Store ve App. Store uygulamalarından KADES cep telefonuna indirilebilir.
2- ALO 183 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
3- ALO 155 Polis
4- ALO 156 Jandarma
5 - 0212 656 96 96 - 0549 656 96 96 Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı
Barolar • Kadın Sivil Toplum Örgütleri • Belediyelerin danışma merkezi hatlarına da müracaat edilebilir.
CEDAW- KADINA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞI YOK ETME SÖZLEŞMESİ
(Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination Against Women), 1979'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen uluslararası antlaşma, 1981’de yürürlüğe girdi ve Türkiye tarafından 1985 yılında imzalandı. Sözleşmenin imzalanması, taraf devletleri kadınlara karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması için somut adımlar atmak ve CEDAW Komitesine düzenli olarak kadının insan haklarının geliştirilmesi konusunda ülkedeki devlet uygulamalarını raporlamak ve sunmakla yükümlü kılar.
MEDENİ KANUN
17 şubat 1926 tarihinde kabul edilmis, evlenme, boşanma, miras ve benzeri her turlu iliskileri duzenleyen, toplumsal hayatın düzenlenmesinde önemli rol oynayan kanundur.
buna göre tek eşlilik, resmi nikah zorunlulugu, kadinlara da bosanma hakki, miras ve şahitlikte eşitlik, kadinlarin dinledigi işte çalışabilmesi, patrikhanenin dünya ile ilgili yetkilerinin kaldirilmasi, din ve mezhep farkinin kaldirilmasi islemleri gerceklestirilmistir.